بررسی دوام اتیکس در برابر وزش شدید باد، کولاک و طوفان و ضربات
تحقیقات و آزمایش های بسیاری بر روی سیستم های مختلف ETICS به منظور بررسی دوام و مقاومت آن ها در برابر شرایط نامساعد آب و هوایی برای دوره های زمانی طولانی انجام شده است. در یکی از تحقیقات گسترده بر روی تعداد زیادی نمونه در مدت زمان طولانی دلایل ایجاد آسیب بر روی نما به ترتیب از موثرترین عامل به کم تاثیرترین در زیر آورده شده است.
در این آزمایش نمونه ها به صورت یک نمونه با ارتفاع 4/2 متر و عرض 3/1 متر به همراه بازشو و دو نمونه کوچک با ارتفاع 7/0 متر و عرض 6/0 متر بدون بازشو تحت 4 نوع آب و هوای متفاوت شبیه سازی شده مورد آزمایش در شرایط دمایی و رطوبتی متفاوت به ترتیب زیر قرار گرفته اند:
1- دما و شرایط آزمایشگاهی،
2- دمای 63+ سانتی گراد (با میزان تابش UV متفاوت)،
3- بارش باران با شدت 15 دسی متر مکعب،
4- دمای 20- سانتی گراد.
دلایل ایجاد آسیب در نما تحت شرایط آب و هوایی مختلف عبارتند از:
- 1- آسیب های مرتبط با فلاشینگ ها در سیستم ETICS
ساخت یا اجرای معیوب قرنیزها، جان پناه پنجره ها، فلاشینگ های پنجره، ناودانی بام و چاه های تخلیه موجب عدم دفع کامل آب باران شده و در باران و کولاک موجب تجمع آب بر روی لبه پنجره ها و یا پشت بام می شود. زمانی که شرایط بارانی هوا برای مدت طولانی ادامه داشته باشد آب تجمع یافته وارد درز های سیستم شده و موجب ایجاد آسیب به نما و سطوح داخلی ساختمان می شود.
نحوه اجرای نمای ETICS در اطراف بازشوها
- 2- اجرای نادرست مش های الیاف شیشه
عدم قرار گیری صحیح مش ها بر روی صفحات عایق تاثیر بسیار زیادی در ایجاد آسیب بر روی نمای ETICS تحت بارندگی های شدید و یا آب و هوای بسیار گرم یا بسیار سرد دارد. اجرای موج دار مش ها بر روی صفحات به طوری که در برخی بخش ها چسبندگی با صفحات عایق به طور کامل برقرار نشده باشد و نیز عدم رعایت همپوشانی قطعه های مش با یکدیگر در روی سطح و یا در لبه بازشو ها موجب نقص در عملکرد حرارتی و هم چنین ظاهر نما خواهد شد.
- 3- ضخامت ناکافی پوشش نهایی
در صورتی که پوشش نهایی در ضخامت بسیار نازک اجرا گردد تحت بار باد و باران شدید، تنش های حرارتی و نفوذ رطوبت در طی زمان به آسانی دچار ترک خوردگی های بسیار زیاد خواهد شد. بنابراین اجرای پوشش نهایی به صورت یکنواخت بر روی سطح و در ضخامت مناسب بسیار حائز اهمیت می باشد.
- 4- استفاده از آستر و پوشش نهایی با طرح اختلاط اشتباه و یا اجرا در شرایط نامطلوب
اجرای پوشش های نهایی در دمای پایین موجب چسبندگی ضعیف به سطح زیرین و هم چنین تخلل بیشتر می شود.
- 5- انقباض و تنش های حرارتی در پوشش نهایی
این آسیب ممکن است به دلیل عدم در نظر گرفتن درزهای انبساطی و استفاده از مقادیر بالای مواد چسباننده در ترکیبات روکش نهایی می باشد.
- 6- مهار نادرست اجزای سیستم ETICS
یکی از دلایل ایجاد ترک بر روی نما عدم استفاده از مش الیاف شیشه بر روی دیوار زیرین سیستم نما می باشد که این موضوع زمانی که لایه نهایی با ضخامت بیشتر از 15 میلی متر اجرا می گردد بسیار محتمل خواهد شد. زمانی که از لایه بسیار نازکی از پوشش نهایی به همراه الیاف شیشه بر روی نما استفاده می شود نیز امکان وقوع این آسیب بسیار بالا خواهد بود.
- 7- رشد میکروارگانیسم ها داخل یا روی روکش نهایی
رشد میکرو ارگانیسم ها در شرایط جوی مرطوب امر غیر عادی به حساب نمی آید. پوشش نهایی که از مقادیر بسیار زیادی افزودنی های ارگانیک تشکیل شده باشد در برابر رشد میکروارگانیسم ها بسیار آسیب پذیر بوده و باعث تورم و برآمدگی پوشش نهایی خواهد شد.
- 8- عدم اجرای پوشش نهایی بر روی صفحات عایق با ضخامت یکنواخت
احتمال ایجاد ترک و آسیب بر روی پوشش نهایی زمانی که ضخامت آن در نواحی مختلف سطوح متغیر اجرا شده باشد بسیار بالا خواهد رفت. این موضوع در مکان درز ها و شکاف های صفحات عایق به خصوص زمانی که از پشم معدنی استفاده شود اتفاق می افتد.
- 9- نشست سازه، ارتعاش و هرگونه تغییر مکانی دردیوارها
هرگونه ارتعاش، تغییر مکان و نشست در سازه می تواند باعث ایجاد ترک بر روی نما شود. بنابراین طراحی اصولی سازه (به خصوص در برابر بار باد و برف سنگین در مناطق با آب و هوای مستعد طوفان های شدید و بارش های پیاپی و سنگین) در کنار اجرای دقیق و مهندسی یکی از عوامل ماندگاری بالای ظاهر زیبا و عملکرد حرارتی مطلوب سیستم در طول عمر بهره برداری ساختمان تلقی می شود.
- 10- انتخاب نادرست رنگ و یا عدم آماده سازی کامل سطح قبل از رنگ آمیزی
تجمع رطوبت در زیر لایه رنگ و یا عدم پاک سازی کامل سطح زیرین پیش از رنگ آمیزی باعث ایجاد آسیب هایی به صورت پوسته پوسته شدن و یا یخ زدگی خواهد شد.
- 11- مقاومت بر برابر ضربه کم
در نواحی از ساختمان که در تراز روی زمین قرار دارند و در مناطق عمومی شلوغ امکان وارد شدن ضربه های شدید ناشی از برخورد وسایل نقلیه و سوراخ شدن نما وجود دارد لذا در صورت استفاده از این سیستم در مراکز شهرها و اماکن عمومی توجه به مقاومت کافی در برابر ضربه این سیستم حائز اهمیت می باشد.
- 12- ریختن رنگ از روی نما
زمانی که ساختمان در معرض تگرگ و یا بارش شدید قرار می گیرد امکان ریختن بخشی از رنگ روی نما و یا ایجاد خط و خش بر روی آن وجود دارد که دلیل این امر را می توان عدم اختلاط کافی اجزای رنگ و یا پوشش نهایی نام برد.
- 13- رشد کپک ها و قارچ ها
رشد کپک ها و قارچ ها به دلیل تجمع رطوبت در مصالح ارگانیک به کار رفته در ساخت دیوارهای اصلی افاق می افتد.
نتیجه اصلی: بخش بسیار عمده از مشکلات و نواقص ذکر شده در اثر عدم اجرای صحیح و دقیق اجزای تشکیل دهنده سیستم ETICS می باشد که با کسب دانش کافی در زمینه ساخت و نصب هر لایه می توان تا حد چشمگیری از ایجاد هرگونه آسیب به نما در طولانی مدت جلوگیری نموده و هم چنین ظاهر زیبای نما را حفظ نمود. بنابراین می توان در صورت اجرای اصولی و دقیق در کنار استفاده از مصالح مرغوب و مناسب با خصوصیات حرارتی و مقاومتی مورد تایید آیین نامه ها و متخصصان در این زمینه، سیستم ETICS را یک سیستم مناسب و به صرفه اقتصادی برای مناطق با بارش شدید تلقی کرد.